VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In de golf van derde kwartaalcijfers die beleggers deze week te verstouwen hadden waren die van de Amerikaanse automaker General Motors misschien wel de opmerkelijkste. Het uit zijn as herrezen bedrijf deed het veel beter dan verwacht.

General Motors heeft in het derde kwartaal van 2020 de winstgevendheid sterk verbeterd terwijl de omzet stabiel bleef. De cijfers werden donderdag voorbeurs bekend en aan het eind van de dag stond het aandeel GM ruim 5 procent hoger.

De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 2,83 dollar, 65 procent hoger dan over het derde kwartaal van 2019 werd gerapporteerd. De verwachting van analisten lag gemiddeld op 1,38 dollar per aandeel. De omzet  kwam uit op 35,5 miljard dollar.

In Amerika en China liet de omzet een herstel zien. De autofabrikant sprak van een robuuste vraag naar nieuwe voertuigen en diensten, de operationele kasstroom bij Automotive verdubbelde op jaarbasis naar 9,9 miljard dollar. De bruto (EBIT) marge op de omzet verdubbelde bijna tot 14,9 procent.

Beleggers die al wat langer meelopen weten dat de auto-industrie niet zonder risico is, want General Motors ging al eens failliet. Dat was in 2009 tijdens de Kredietcrisis, toen het concern uit Detroit bezweek onder een te grote schuldenlast, hoge loonkosten en de wat al te riante secundaire arbeidsvoorwaarden van het personeel.

Het nieuwe General Motors heeft met GM wel hetzelfde tickersymbool op de beurs in New York,  maar een aanzienlijk gezondere balans en minder duur personeel dan het oude GM. Het bedrijf zet nu vol in op elektrisch rijden, een race die het vast van plan is te winnen. GM is niet langer in zichzelf gekeerd, maar werkt op verschillende deelmarkten nauw samen met bedrijven als Honda (nieuwe elektrische modellen), Nikola (brandstofcellen voor semitrucks), EVgo (snelladers) en Uber (voordelige Chevrolet Bolts voor Uber-chauffeurs).

GM steekt bovendien veel geld in onderzoek naar de volgende generatie batterijtechnologie, en verwacht op dit gebied de komende jaren doorbraken te kunnen laten zien in levensduur en prijs van de batterijen voor e-auto’s. Sommige analisten zien in GM de belangrijkste uitdager van het succesvolle Tesla, en daar zijn kenners bij die het aandeel General Motors jarenlang gehaat hebben.

Met 53 miljard dollar is de beurswaarde van General Motors een fractie van de 415 miljard die het qua omzet en winst veel kleinere Tesla waard is. Het is zelfs minder dan de beurswaarde van 57 miljard dollar die de Chinese nieuwkomer NIO nu heeft. NIO wordt gezien als het Chinese antwoord op Tesla, maar is nog verlieslatend.

Voor General Motors voorzien analisten (bron: Bloomberg) gemiddeld een winst per aandeel van 4,85 dollar in 2021. Daarmee kost GM nu minder dan 8 keer de winst, en afgaand op de meest recente kwartaalcijfers lijken de inschattingen van analisten aan de voorzichtige kant.

Kijkend naar de omzet is GM zeer goedkoop in vergelijking met de puur elektrische automakers. De omzet voor 2021 wordt voor GM ingeschat op 132 miljard dollar, die van Tesla zal in 2021 rond de 45 miljard liggen, NIO zit omgerekend waarschijnlijk op circa 4 miljard dollar.

De VEB is altijd voorzichtig met beleggingsadviezen, maar een leestip hebben wij wel: de hierboven al aangehaalde bijdrage van Jim Cramer () is het lezen absoluut waard.